В Силистра откриха един от петте най-важни за българската археология храмове

24950
В Силистра откриха един от петте най-важни за българската археология храмове
Снимка: Getty Images / Guliver

Разкопките в Силистра за новата ВиК мрежа в града дадоха археологически резултат. Зрители на bTV обаче се оплакаха, че преминаването за някои от жителите е невъзможно.

При строителството на пречиствателна станция в Силистра е открит градеж, който според специалистите ще се окаже един от петте най-важни за българската археология храмове.

В Пловдив търсят работници за археологически разкопки‏

Седем-осем души за общи работници на археологическите разкопки пред Пощата търси да назначи община Пловдив. За работата, която те ще въ...

След като през преди четвърт век беше открита епископска патриаршеска базилика на брега на Дунав с всички атрибути на катедрален храм, никой от специалистите не е очаквал, че може да бъде открита още една патриаршеска църква, на 90 метра от първата, също от времето на Първото българско царство.

„И забележителното е, че дълъг период от време, сега колегите ще засекат точните археологически данни, те действат съвместно”, коментира проф. д.и.н. Георги Атанасов, археолог в РИМ-Силистра.

Практиката епископските центрове да имат два храма е позната още от раннохристиянско време. Открити са и 30 гроба, които ще разкрият нови данни.

„Може би 50 на 50 като количество възрастни и деца, което говори за висока смъртност сред децата по това време. Иначе антрополозите биха казали каква е половата диференциация, възрастовата също, има ли изменения по костите, малформации и така нататък”, каза и Никола Русев, РИМ-Русе.

Откритието ще затрудни работите по водния цикъл на Силистра, но местни власти и археолози са решени да коригират проекта експедитивно, за да няма забавяне в сроковете.

Нови археологически разкопки в Пловдив

Започнаха археологическите разкопки на западната част на Античния форум в Пловдив. Изследователите очакват да открият един от централни...

„Тук не става въпрос за някаква обикновена градска църква. Тук става дума за храма-майка на българската патриаршия. За тронния храм на първите български патриарси, което му предава вече голяма историческа натовареност”, заяви проф. д.и.н. Георги Атанасов, археолог в РИМ-Силистра.

След като бъде проучен, новооткритият храм ще бъде консервиран и затрупан, очаквайки бъдещи специалисти и солидно финансиране.

 

Невъзможни за преминаване

Междувременно жители на Силистра се оплакаха от разкопаните улици. В рубриката „Аз, репортерът” получихме сигнал за трудноподвижна жена, която се е оказала в капан заради ремонтните дейности.

Затягат контрола върху работата по водния цикъл в Силистра

Община Силистра затяга контрола над работата на строителните фирми, които изграждат водния цикъл на града. Набелязани са и конкре...

Според зрителя болната му майка не може да отиде на задължителните прегледи, от които и зависи закупуването на месечни и лекарства.

Движението по улицата е опасно и за останалите живущи.

„Домовете ни вече започнаха да се пропукват. Оградата започна да пропада. Проблемите са сериозни, а предстои дъждовен и зимен период, през който в калта ще е невъзможно да отидем на работа и училище”, пише зрителката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com