Бивш кмет на Главиница е на път към затвора заради сметосъбиране

16365
Бивш кмет на Главиница е на път към затвора заради сметосъбиране
Снимка: БГНЕС

И на втора инстанция кметът на Главиница Насуф Махмуд Насуф беше осъден на две години и шест месеца затвор, с четиригодишен изпитателен срок. Освен това Насуф не може да заема държавна или обществена длъжност за срок от три години, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Делото е по случай отпреди почти осем години. На 6 декември 2007 г. и на 7 декември 2007 г., в град Главиница, в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Главиница, с цел да набави облага за „Гранд комерс Варна“ ЕООД, представлявано от Божидар Борисов, подсъдимият Насуф нарушил служебните си задължения по чл. 43, ал. 1 от Закона за обществените поръчки. Той е подписал като възложител договор за спогодба и ден по-късно - протокол между община Главиница и „Гранд комерс Варна“ ЕООД, с което е изменена съществено клауза от вече сключения договор за изпълнение на обществена поръчка от 27 юли 2007 г. Варненската фирма е трябвало да предостави услуги по сметосъбиране, извозване, третиране в депа за битови отпадъци и поддържане на териториите за обществено ползване в населените места на община Главиница. С промяната в протокола кметът Насуф поел от името на община Главиница задължение за заплащане след изрично поискване на 126 000 лв., представляващи стойност на 210 контейнера за твърди битови отпадъци, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Главиница /имуществени вреди в размер на 126 000 лв. и неимуществени вреди/ - престъпление по чл. 282, ал.2, връзка с ал.1 от НК.

Военните опитват да покрият изхарчени хиляди левове по скандална поръчка

Парашутният скандал, който разтърси Министерството на отбраната (МО) в началото на годината и чието развитие Actualno.com следи, отива ...

Обявеният конкурс бил спечелен от „Гранд комерс Варна” ЕООД. В сключения договор от 27 юли 2007 г. варненската фирма се задължила за своя сметка да осигури необходимите 210 контейнера за сметосъбирането в община Главиница. Общината сключва договор с фирмата, а няколко месеца по-късно тайно с двустранен протокол кметът Насуф задължава общината да заплати по 600 лева за един контейнер при поискване от фирмата - изпълнител на сметосъбирането.

По време на проведена финансова ревизия на община Главиница през 2010 г. договорът за спогодбата от 6 декември 2007 г., както и протоколът, подписан на следващия ден от кмета, не са представени. През есента на 2011 г. след проведени избори за кмет на община Главиница е избран нов кмет - Хюсеин Хамди. Дружеството по сметосъбирането изпраща съобщение на новия кмет, че фирмата прехвърля вземанията, обезпеченията и принадлежностите върху нов кредитор – „Гранд комерс 2011” ЕООД – Варна, и настоява да получи сумата по 600 лева за 210 контейнера. Подадена е и искова молба в Силистренския окръжен съд от страна на фирмата срещу община Главиница.

В обвинителния акт на Окръжна прокуратура в Силистра срещу бившия кмет Насуф се сочи, че престъплението му е извършено в пряк умисъл с цел да набави за „Гранд комерс Варна” ЕООД облага. Двата документа – договорът за спогодба и протоколът с варненската фирма, са били укрити от подсъдимия Насуф при финансовата ревизия на общината и не са били на разположение в канцеларията, където трябвало да се съхраняват. За поетите финансови задължения от общината от променения договор не е бил информиран и общинският съвет.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Общински съветник в Перущица пита: Защо проверяват кмета 18 месеца?

За груби нередности при договори по обществени поръчки в Община Перущица прокуратурата проверява кмета Ради Минчев. Разследването е зап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com